Ik word gepest

Pesten is nooit leuk
Het is een veel gehoorde kreet. En ogenschijnlijk is er steeds meer aandacht voor dit probleem en zie je op verschillende manieren het pestprotocol voorbij komen. Alleen vraag ik mij af of die aandacht wel de juiste weg is.

Al jaren zoeken deskundigen naar de juiste aanpak voor dit ontoelaatbaar gedrag. Vaak begint het pesten klein en onschuldig, maar een gewillig slachtoffer kan, als dat tijden doorgaat, daar later in hun leven nog heel veel last van hebben.

Pesten kun je omschrijven als een gedrag waarbij één persoon herhaald en gedurende langere tijd door een of meerdere anderen bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden.

Tegenwoordig moeten scholen een pestprotocol naleven. Veel scholen kunnen daar nog niet echt mee uit de voeten. Veel leerkrachten beseffen zelfs niet eens dat er in hun klas(sen) pestkoppen zitten. Het moet dus anders.

Leer bij ons je middelvinger opsteken

Ik werd ook gepest en in mijn kinderjaren waren er geen pestprotocollen. Toen was het uitzichtloos, maar uiteindelijk ben ik blij dat we toen geen pestprotocollen hadden. Want in mijn ogen is een pestprotocol een instrument om de partijen bij elkaar te brengen. Op scholen is dat de school, de pester en de gepeste. Waarbij ieder zijn eigen agenda heeft.

De school wil het sussen; De pester wil niet in de belangstelling staan en zoekt naar mogelijkheden om het in vervolg nog stiekemer te doen, en de gepeste wil dat er naar hem geluisterd wordt. Eigenlijk is hier echt geen oplossing in te vinden. Het zal altijd een compromis worden. En iemand die gepest wordt, wil geen compromis. Die wil dat ze ophouden met pesten.

Door mijn eigen schooltijd heb ik veel geleerd over wat er gebeurt bij pestgedrag. Niet alleen wat het doet met mijn eigen emotie, maar ook wat het doet in de omgeving en bij de leerkrachten. Ik heb ervan geleerd dat een compromis zelfs averechts werkt. Op latere leeftijd kan het nog als een trauma ervaren worden.

Je ziet het dan ook vaak gebeuren dat een kind wat vroeger gepest werd, later ook in het bedrijfsleven het wat dat betreft aardig moeilijk heeft. Alsof er op je voorhoofd staat „pest mij maar”. Het oude patroon blijft je je hele leven achtervolgen, lijkt wel.

Andere aanpak
Een betere oplossing is om kinderen, en zelfs volwassen mensen, die gepest worden te helpen anders naar hun gevoelens te kijken. Nieuwe inzichten te geven die een positieve wending geven voor de oplossing. Kijk je namelijk anders naar een gebeurtenis, zullen de gevoelens daarop ook anders zijn.

Het maakt je veel sterker en zeker ook weerbaarder als jouw emotie niet van slag raakt door anderen. Bedenk dat pesters er alleen maar op uit zijn om aandacht van de groep te hebben. Ga je anders om met je gevoel, dan zal er uiteindelijk voor de pester geen voordeel meer zijn om door te gaan met pesten.

Iemand die gepest wordt voelt zich anders en dat zorgt ervoor dat ze met het probleem niet naar buiten durven komen. Zelfs voor hun eigen familie kunnen ze het goed geheim houden. Bang voor de confrontatie, bang om het te moeten vertellen op school of zelfs van het idee alleen al van een confrontatie met de pester die hem of haar al jaren onderuit haalt. Wordt je gepest, krijg je eigenlijk daardoor ook nog een minderwaardigheidscomplex. En erover praten in je eigen omgeving of op school helpt dan zeker niet. Het werkt zelfs tegen je.

Ik weet uit eigen ervaring, wat het is om gepest te worden. Ook ik weet hoe het voelt om een confrontatie aan te moeten gaan met de pester. Ook ik had de angst om te vertellen aan mijn ouders of schoolbegeleiders dat ik gepest werd. Het is dan ook niet voor niets dat ik emotie-specialist ben geworden.

In die jaren daarna heb ik diverse methodieken toegepast wat mij sterker heeft gemaakt. En wat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat ik jou kan helpen.

'Leer bij ons je middelvinger opsteken' is een unieke methode om je te helpen anders naar je emotie te kijken. Geen confrontaties met of op school, bedrijfsleven of zelfs die irriterende peuter Maar gewoon in een veilige setting leren je emoties goed onder controle te krijgen. Zo goed dat je de volgende keer gewoon je middelvinger opsteekt naar alle pesters om je heen. Al zou het alleen maar in je gedachten zijn. Je zult zien dat dat ook helpt.

Ik word nooit meer gepest!

Ik word gepest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *